Minns du hur Google såg ut år 1998?

Publicerat: 21 oktober, 2018 |  Kategori: Webbdesign

Tiden går fort i den digitala världen och det är lätt att glömma hur det såg ut när man surfade på nätet för 10-20 år sedan. Härom veckan släpptes Web Design Museum som har valt ut 900 olika bilder på olika webbplatser mellan åren 1995 och 2005. Den första webbplatsen i världen släpptes år 1991 men det finns tyvärr ingen bild bevarad på denna. De två bilderna visar hur Google såg ut 1998 och hur webbplatsen ser ut idag 20 år senare (2018).

En ganska stor skillnad trots att det är en sådan enkel sida. När jag klickade vidare i muséet så blev jag påmind om att det faktiskt fanns andra sökmotorer före Google, exempelvis Yahoo och Lycos som finns kvar än idag.

När jag som webbdesigner tittar på de här gamla webbplatserna känns det som en resa i tiden. Att se hur man designade en webbplats för 10-20 år sedan jämfört med dagens standard visar på att den digitala utvecklingen går i en rasande fart.

Ett bra exempel är skillnaden mellan Ebay år 2002 och 2016:

Här ser man att det hänt enormt mycket inom webbdesign under 16 år. Jag skulle säga att modern webbdesign handlar om att välja typsnitt, färger och att göra strukturen tydlig så att olika element skiljer sig från varandra. Det är också viktigt med luft mellan de olika elementen.

Ebay från 2002 ger en rörig känsla och när alla länkar är blåa vet man inte riktigt vad man ska fokusera på. Det är lite luft emellan de olika elementen och man ser ingen direkt visuell skillnad mellan dem. Det fanns dessutom inte så många typsnitt att välja mellan så de flesta valde något standardtypsnitt så som Times New Roman eller Arial.

Ta gärna en titt på https://www.webdesignmuseum.org/ så får du se hur webbdesign har förändrats på 10-20 år. Och när ni gör om er nuvarande webbplats, glöm inte att ta en bild på den gamla innan den nya lanseras, som ett roligt minne att ha i framtiden.

kawebb

Webbyrå i Stockholm med fokus på WordPress